balk nieuws
26-04-2018


Roel Galema (60) krijgt lintje voor jarenlange inzet voor de brandweer    
Waarnemend burgemeester Magda Berndsen speldt het lintje bij Roel op. 


Roel was 21 jaar lid van de vrijwillige brandweer. Van 1996 tot en met 2010 bij de voormalige gemeente Bolsward en vanaf 2011 tot en met 2017 bij de gemeente Súdwest-Fryslân
.

Alle personen die een lintje mochten ontvangen.

Galema zijn activiteiten binnen post Bolsward waren onder andere manschap, meetploeg lid en bakkenist op de hoogwerker. Naast deze activiteiten was Roel langstzittende bestuurslid van de personeelsvereniging.

(Bron: Bolswards Nieuwsblad)

31-12-2017
             
                       Brandweerpost Bolsward
           wenst u allen een gezond en veilig 2018 toe.

13-06-2017

Brandweer Bolsward zoekt nieuwe collega’s

Wat zou jij willen weten over werken bij de vrijwillige brandweer? Op zaterdag 1 juli hebben omwonenden van kazerne in Bolsward tijdens een informatiebijeenkomst de kans om al hun vragen te stellen. Wat moet ik doen om vrijwillige brandweer te worden? Hoeveel tijd kost dit? Wat kan ik allemaal doen bij de vrijwillige brandweer? Wat zijn de gevolgen voor mijn werkgever? Vragen waar we graag met je over in gesprek gaan.

De vrijwillige brandweer is op zoek naar nieuwe collega’s in Bolsward en heeft daarom op zaterdag 1 juli om 14.00 uur een informatiemiddag in de Brandweerkazerne aan de Hichtumerweg 17-19 in Bolsward. Brandweer Fryslân nodigt alle omwonenden uit die geïnteresseerd zijn om vrijwilliger te worden of meer informatie willen over de vrijwillige brandweer.

Brandweer Fryslân heeft in het woongebied rondom de brandweerkazerne in Bolsward uitnodigen verstuurd aan inwoners tussen de 18 en 40 jaar. In de toegezonden enveloppen zit een flyer met informatie en een antwoordkaart. Door de antwoordkaart op te sturen kun je aangeven of je 1 juli aanwezig bent bij de informatiemiddag. Na de informatiemiddag is de gelegenheid om aan te geven of je belangstelling hebt. De ploeg van post Bolsward gaat graag met geïnteresseerden in gesprek.

Brandweervrijwilligers kunnen zelf het beste uitleggen wat er zo bijzonder is aan werken bij de brandweer:

Jan Bonthuis. “Anderhalf jaar geleden, na de open dag bij post Bolsward, heb ik me aangemeld. Ik heb een tijdje getwijfeld of de vrijwillige brandweer wel iets voor mij was. Na een paar maanden ben ik begonnen met de opleiding, met een enthousiaste groep. Door alle verschillende achtergronden benaderen we de opgaven op creatieve manieren. Zo leren we veel van elkaar. Nu ik een poosje mee draai merk ik dat er op de opleiding en de kazerne een sterke band ontstaat. Mijn twijfel is inmiddels helemaal verdwenen. Ik heb het erg naar mijn zin bij de brandweer!”

Thijs Beekman: ‘‘Sinds 1991 ben ik lid van post Bolsward. Ik ben toen door een collega gevraagd eens mee te gaan. Daar heeft het brandweerwerk me gepakt en niet meer losgelaten. Improviseren, collegialiteit en het samen met je collega’s mensen helpen, dat zit in het DNA van brandweermensen. Vooral het hulp bieden bij ingrijpende gebeurtenissen is erg waardevol. Ook het werken met de nieuwste technische hulpmiddelen, het rijden op brandweerauto’s, goed uitgedachte werkmethoden en mogelijkheden om je te ontplooien zijn top. Wie wil dat nou niet?! Mijn brandweercarrière loopt inmiddels op z’n einde, maar ik heb tot op de dag van vandaag geen seconde spijt gehad van mijn beslissing om bij de vrijwillige te gaan!”

08-01-2017

Het jaar 2016: Brandweer Bolsward in actie 

Ook in 2016 hebben de brandweerlieden van het korps in Bolsward weer een hoop werk verzet voor de maatschappij. Naast het blussen van branden, kwamen ze onder andere in actie bij verkeersongevallen en vreemde luchten. De pieper ging afgelopen jaar 62 keer af. Een aantal van deze meldingen wordt hieronder beschreven. 

Januari 
In het begin van 2016 was er extreme ijzel waardoor de wegen spekglad waren. Om deze reden raakte een auto te water aan de Turfkade in Bolsward. Verder waren er in de eerste maand van het jaar nog twee schoorsteenbranden. Eén vond plaats in een woning aan de Hottingawei in Wommels en de ander in de Hollandiastraat te Bolsward.

Februari 
In februari is er één melding binnen gekomen. Dit betrof een middelbrand in bouwbedrijf Buwalda in Schettens.

Maart 
Brandweer Bolsward moest in het begin van deze maand uitrukken voor een woningbrand aan het Peter van Thaborplein in Bolsward. Het ging hier om een brand op een balkon. Het vuur was gelukkig snel onder controle. Verder kwamen er deze maand twee automatische brandmeldingen binnen. 

April
Driemaal heeft de brandweer van Bolsward in april hulp verleend. De eerste uitruk betrof een buitenbrand aan de Kolken in Bolsward. Het afhijsen van een patiënt aan de Boudewijnstraat was het tweede incident. Hierbij werd de hoogwerker ingezet. In de vroege ochtenduren op Koningsdag kwam er een melding binnen van een voertuig die in brand stond aan de Koarnleane in Nijland. Het betrof een geparkeerd bedrijfsbusje die volledig is uitgebrand.

Mei
Vijf keer ging de pieper af deze maand. Opmerkelijk was de melding van 22 mei rond twee uur in de nacht. Het ging om een auto die van de weg was geraakt bij de afrit ter hoogte van de Bolswarder watertoren. Toen de brandweerlieden ter plaatste kwamen, was de bestuurder echter in geen velden te bekennen. Na een zoektocht van een uur, werd deze persoon uiteindelijk gevonden in een horecagelegenheid. 

Juni
Juni was een vrij drukke maand voor de Bolswarder brandweer. Deze maand ging de pieper acht keer. Eén van de meldingen ging over een te water geraakt paard in Hartwerd. In overleg met de veearts slaagde de actie om het paard weer gezond en wel op het droge te krijgen. Verder was er onder andere nog een alarmering van een verkeersongeval op de A7 ter hoogte van Schettens. 

Juli
Op 26 juli kreeg de brandweer de melding binnen dat er een buitenbrand bij de Blink in Bolsward gaande was. Het bleek te gaan om een vlamgevat speeltoestel. De dikke, zwarte rookpluimen waren in de verte goed te zien. Helaas was het speeltoestel niet meer te redden. Later in juli moest de brandweer de wekelijkse oefenavond afbreken vanwege een ongeval tussen een motor en een tractor op de Schwartzenbergweg tussen Hichtum en Burgwerd.

Augustus 
Deze maand werd het brandweerkorps zeven keer ingezet. De laatste melding in augustus was een felle uitslaande woningbrand aan de Boudewijnstraat in Bolsward. Hierbij is de hulp van het brandweerkorps in Witmarsum opgeroepen ter assistentie voor het blussen van de brand in deze flat.

September
Tijdens de jaarlijkse barbecue van de brandweer ging 17 september de pieper. Binnen een paar seconden was de brandweerkazerne de helft leger. Met spoed reden ze naar de binnenstad. Daar woedde een grote brand bij rijwielhandel de Kroon. Naast de werkplaats van de rijwielhandel liep hierbij ook een naastgelegen winkel flinke schade op. Een aantal dagen later werd er wederom een brand gemeld. Deze keer ging het om een zeer grote brand bij Visser ATR in Harlingen. De brandweer van Bolsward moest met een meetploeg naar Harlingen komen. Hier is gemeten of er gevaarlijke stoffen voor de omgeving tijdens de brand zijn vrijgekomen. 

Oktober
Acht meldingen kwamen er in de tiende maand van het jaar binnen. Eén van de meldingen betrof een ammoniak lekkage op het bedrijventerrein de Marne in Bolsward. Het vond plaats bij van de Leur banketspecialiteiten. Later in oktober is er ook nog met de verzorgingscontainer en de hoogwerker assistentie verleend bij een boerderijbrand in Westhem. 

November
Drie van de vier meldingen deze maand betrof een automatische brandalarmering. De overige melding ging om een in de brand gestoken container aan de Tramstrjitte te Nijland. 

December
Begin december was een incident waarbij Brandweer Bolsward hulpverleende landelijk in het nieuws. Zo berichtten onder andere de NOS en Hart van Nederland over de vijftien koeien die in de gierput waren beland. Het incident gebeurde in Hartwerd. Gelukkig hebben alle koeien het overleefd. Verder hebben er deze maand twee buitenbranden gewoed. Beide keren ging het om een brand in een holle boom. Op tweede Kerstdag zag een oplettende burger dat er brand was uitgebroken in de tribune aan het hoofdveld van voetbalvereniging SC Bolsward. Oudjaarsavond en -nacht verliepen voor brandweer Bolsward rustig.

Ook in 2016 heeft brandweer Bolsward deelgenomen aan de brandweer estafette in Harlingen. Nadat ons korps twee jaar oprij met de winst terugkeerden naar Bolsward, moesten de spuitgasten dit jaar genoegen nemen met de 7e plaats. 

Klik hier om het jaar 2016 in beeld te bekijken.

01-01-2017

                                  Brandweerpost Bolsward
           wenst u allen een gezond en veilig 2017 toe.